Paardencoaching

Het paard houdt jou de spiegel voor

Paardencoaching individueel of in teamverband

Paardencoaching wordt ingezet bij persoonlijke- en organisatieontwikkeling. Bij deze vorm van coaching krijg je oprechte feedback over persoonlijke en leiderschapskwaliteiten en samenwerkingsvaardigheden. Paardencoaching kan individueel, maar kan ook voor teams worden ingezet. Het is een speelse- maar ook diepgaande manier van coaching. Dit zorgt ervoor dat de deelnemer bewust wordt gemaakt door het effect van z’n eigen handelen te ervaren. Daarnaast krijgt de deelnemer inzichten over zichzelf waarbij zelfontwikkeling een belangrijk aspect is.

Paardencoaching doen we met behulp van onze paarden.

Paarden zijn van nature bijzonder getalenteerd in het lezen van lichaamstaal. Dus dit zorgt er voor dat ze jou feilloos een signaal afgeven over je gedrag, je gevoel en de mate waarin er afstemming is tussen je gedrag en je gevoel. Een paard maakt op unieke wijze mogelijk dat je dingen over jezelf te weten, komt waarvan je zelf mogelijk niet bewust bent. Paarden doorzien dus onze (on)bewuste maskers. Coaching met paarden is uniek en zeer doeltreffend. Daarentegen is het zelfs met beelden en woorden moeilijk uit te leggen wat het voor jou kan betekenen.

Terug naar de basis

De basis van paardencoaching is het natuurlijke gedrag van het paard. Om in het wild als prooidier te overleven is het paard afhankelijk van de kudde. Daardoor zijn paarden zeer sensitief en gericht op een sterke, authentieke leider/deelnemer. Voor een paard is onduidelijkheid in het contact met de ander onveilig. Heldere communicatie, vertrouwen en duidelijkheid over zaken als leiderschaps-en-communicatietraining en taakverdeling is daarom voor hen van levensbelang. En juist deze overlevingsdrang van paarden maakt dat ze meester zijn in het aanvoelen van gedrag en gevoel.

Een paard voelt feilloos aan wanneer woorden, gevoelens en gedrag bij mensen niet op elkaar afgestemd zijn. Daardoor maakt dit hen tot effectieve partners op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

De Paardencoach

De paardencoach bij GroeiTeam is Petra van der Zee. Zij is eigenaresse van paardalscoach in Nijland. Petra is openminded, weet mensen in hun kracht te zetten, werkt vanuit haar hart en komt snel tot de kern. Samen met haar ga je de uitdaging aan met van onze paarden.

In het kort

 • Spiegelen
 • Gedrag
 • Paardencoach
 • Paard
 • Inzicht 
 • Basis
 • Leiderschap
 • Communicatie
 • Kwaliteiten 
 • Zelfvertrouwen
 • Open houding 
 • Coaching 
 • Individueel
 • Teamverband
 • Professioneel

Hebben wij jouw interesse gewekt?

Individuele coaching

Bij de individuele vorm gaat de coaching met name over persoonlijke bewustwording. En het vanuit deze bewustwording ontwikkelen van nieuw gedrag. Vraagstukken waar je als persoon tegen aanloopt komen bij deze vorm van coaching direct bovendrijven. Daarnaast kent de kern van een vraagstuk zijn basis vaak niet in symptoomgedrag. Dus het anders omgaan met vraagstukken zit ook niet in het aanleren van een nieuw “ trucje” of vaardigheid.

Het vraagstuk kent zijn oorsprong veelal in onze onbewuste maskers. Met een eenvoudig uitgelegd vindt ontwikkeling plaats als we onze maskers herkennen en leren af te doen. Coaching met hulp van paarden helpt je daar op bijzonder doeltreffende wijze bij. We werken vanuit het coachprincipe waarbij jezelf ‘in the lead’ bent. Samen met de paarden ga je op zoek naar inzichten en doorbreken we patronen in jouw tempo en vanuit jouw basiskracht. Dit doen we op basis van een coachvraag. De coachvraag kan over allerlei zaken uit het dagelijkse (werk)leven gaan: communicatie, leiderschap, grenzen stellen, verantwoordelijkheid, loslaten, vertrouwen, samenwerken et cetera.

Team coaching

Bij paardencoaching in teamverband ligt de nadruk op samenwerking en jouw positie binnen een groep. Ieder teamlid kan namelijk aan vraagstukken werken over het persoonlijk functioneren in een team. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het optimaliseren van de samenwerking in een team door te kijken naar rollen, patronen, energie, taakverdeling en leiderschap.

Paarden zijn kuddedieren en hebben ieder lid van de kudde nodig om te overleven. Deze overlevingsdrang maakt dat ze de teamleden oordeelloos signalen geven over hun functioneren in een team. Bovendien beschouwen ze de alle paarden in no time als kuddeleden. Met deze inzichten maken we onbewuste patronen, verhoudingen en talenten zichtbaar waardoor een perfecte basis ontstaat voor teamontwikkeling. Daardoor wordt 1+1 veel meer dan 2!

Het programma

Iedere situatie is uniek! Daarom maken we een op jouw vraag afgestemd programma om je in je individuele of teamontwikkeling verder te helpen. De duur van een traject kan variëren, namelijk van 1 afspraak tot meerdere afspraken. We werken altijd vanuit de opzet inzicht, ervaren en borgen.

We beginnen met het verkrijgen van inzichten. Daarna doen we met die inzichten ervaring op. Daarna, door nieuw handelen, wordt een stevige basis gelegd om nieuw handelen/gedrag te borgen in de dagelijkse dag. De rol van de paarden maakt dat we op het juiste moment de juiste stappen zetten. Paardencoaching kan worden ingezet binnen een dagarrangement met onze andere activiteiten bijvoorbeeld mennen-voor-managers of schapendrijven