Systemisch paardencoaching

Het systemisch paardencoaching heeft vooral bekendheid gekregen door het werk van Ruud Knaapen. Ruud is de grondlegger van het systemisch werken met paarden.  De bron van het systemisch gedachten goed is Bert Hellinger, een inmiddels 90-jarige, Duitse ex-priester en systeemtherapeut.

Systemisch werken betekent dat verschijnselen gezien worden binnen de context waarin ze zich tonen en in relatie tot de geschiedenis waarmee ze samenhangen. Voor ieder mens geldt dat hij/zij functioneert in het systeem van het gezin waarin het opgroeit met de daarbij behorende familie. Wanneer we daar naar kijken is het van belang welke gebeurtenissen in de geschiedenis van de familie het systeem uit evenwicht heeft gebracht. Ook voor mensen, individueel of in teams binnen een organisatie, geldt dat ze functioneren binnen het systeem van de organisatie.

Als een systeem (familie of organisatie) verstoord raakt, proberen mensen binnen dat systeem, onbewust, het evenwicht weer te herstellen. Dit gaat veelal ten koste van het individu en ten gunste van het totale systeem.

Hierbij richt de paardencoach zich niet alleen op de cliënt en het paard, maar op het totale systeem. Hij neemt waar wat er gebeurt in het systeem dat paard en cliënt vormen en vraagt zich af welke informatie het paard daarin terug geeft. Het paard is als intuïtief kuddedier heel gevoelig voor systemisch informatie Het paard zal in relatie met de cliënt vaak reageren op hetgeen wat de cliënt niet wil of kan laten zien.  De coach benoemt datgene wat het paard laat zien. Vragen zoals, hoe zit het met de ordening, balans tussen geven en nemen, wie is uit of buitengesloten. Het paard representeert iets of iemand uit het systeem van herkomst (familiesysteem) of richt richt zich op het organisatiesysteem.

Een unieke beleving waarbij de puurheid van het paard inzicht geeft in onze authenticiteit en congruent gedrag. Hierdoor zijn de paarden ook prima inzetbaar bij leiderschaps-, organisatievraagstukken, teambuilding en persoonlijke vraagstukken.